Φασισμός: τα δέκα σημεία

Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Φασισμός: τα δέκα σημεία

Ο όρος φασισμός είναι, ίσως, ο πιο ασαφής σημαντικός πολιτικός όρος, καθώς η λέξη fascio στα λατινικά σημαίνει δεσμός ή ένωση και δεν περιέχει μια πολιτική αναφορά. Άλλωστε ο όρος χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από τους αντιπάλους του παρά τους οπαδούς του, ενώ η μοναδικότητα και η πολυπλοκότητά του δεν μπορούν να περιγραφούν, χωρίς να καταφύγει κανείς σε μια πολύπλοκη τυπολογία.

Ο Emilio Gentile, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza, παρουσιάζει στη Νέα Ιταλική Εγκυκλοπαίδεια (1992) τα συστατικά στοιχεία για έναν κατευθυντήριο ορισμό του φασισμού σε μια πυκνή λίστα από δέκα σύνθετα σημεία, γράφοντας ότι πρόκειται για:

I. Ένα μαζικό κίνημα πολυταξικής συμμετοχής, στο οποίο κυριαρχούν τα μεσαία στρώματα, που οργανώνονται ως κομματική πολιτοφυλακή. Ο φασισμός ως κίνημα βασίζει την ταυτότητά του όχι στην κοινωνική ιεραρχία ή την ταξική καταγωγή αλλά στη συντροφικότητα. Θεωρεί, μάλιστα, ότι είναι επιφορτισμένος με την εθνική αναγέννηση και στοχεύει στην κατάκτηση της…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 537 επιπλέον λέξεις

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s